BETje - Lies Pijnenburg
lies@tarnondette.nl
tel. 0411-625070

     
Pont d'Arc
 

Goûter l'Ardèche

La beauté de ce pays vous enchantera par ses sites, monuments, gorges, rivières, lacs, grottes, avens et autres richesses naturelles  qu'il possède que par le contact avec ses habitants.

 
Balazuc

 

Ardèche

Onze bungalow staat in het gebied van de Coiron à la vallée de l'Ardèche, de zuidelijke Frankrijkhelft van het departement Ardèche.
Alleen al de klank van het woord doet je denken aan de geneugten van la douce France hier .....

Van de kastanjebossen in de Cévennen tot de sparrenbossen in de bergen, van de kalkrotsen in het zuiden tot de oude vulkaan- en granietplateaus in de hoge Ardèche is het één departement, maar o zo afwisselend.
Als u door dit gebied reist, ziet u als het ware een film met een aaneenschakeling van steeds andere landschappen: zacht glooiïend of steile hellingen, uitgestrekte vlakten of heuvels en bergen, ruig en kaal of, zoals in het voorjaar, bekleed met bloemen en in het najaar in een geweldig mooie herfsttooi. kaart Ardéche

De verschillende regio's in de Ardéche:

1. Haut-Vivarais, Ardèche verte
2. Vallée du Doux
3. Crussol à Vernoux
4. Vallée de l'Éyrieux
5. Privas, vallée de l'Ouvèze
6. La Cévenne
7. La Montagne
8. du Coiron à la vallée de l'Ardèche
9. Ardèche rhodanienne méridionale
10. Ardèche plein sud

Verspreid over deze landschappen vormen de bewoners toch een eenheid, één volk: de Ardèchois. Allemaal, de Cévénol of Boutièrot, de Haut- of Bas-Vivarois, ze zijn allemaal trots op hun geboortegrond. 
Het zijn vriendelijke, gastvrije en hardwerkende mensen, die het fijn vinden als anderen, evenals zijzelf, ook genieten van "hun" gezond en zonrijke Vivarais.

Het Centraal Massief in het westen is een barrière tegen de vochtige luchtmassa's van de Atlantische Oceaan, waardoor de Ardèche bekend staat als een zonnig gebied.
De Vivarais is ook bekend om het kano- en kayakvaren, maar er is nog zoveel meer te doen: vissen, wandelen, paardrijden, bergbeklimmen, speleologie, bridge, tennis, ULM, trektocht per huifkar, golfen, druiven plukken ... etc.
In de vele auberges en restaurants kunt u zich tegoed doen aan de keuken van de Ardèche, die veel specialiteiten kent met een geheel eigen karakter. Vooraf een plaatselijk aperitief, bij de maaltijd een côte du Vivarais en als digestief een likeur op basis van kastanjes of bramen, noten etc..... heerlijk !

De Ardèche heeft een dynamische en rijke cultuur; zo zijn er veel traditionele feesten (elk dorp heeft z'n eigen feest-weekend), wijnfeesten, bosbessenfeest etc. en manifestaties met hedendaagse kunst, concerten, festivals, kermis .... 
Aubenas en Largentière staan bekend als gezellige steden met mooie oude wijken en bezienswaardigheden, maar er zijn nog veel meer plaatsen die een bezoek waard zijn! En een bezoek aan "Le Pont du Gare", het Romeins aquaduct en de stad Nîmes, of de Mont Ventoux, Middellandse Zee, Avignon, Montélimar, Valence, Le Puy etc.: allemaal een dagtocht waard!!